فهرست مطالب

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 63 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • رحیم پرمایه، مهرداد رمضانی پور*، کیا بزرگمهر، آمنه حقزاد صفحات 1-14
    مقدمه

    شهر لاهیجان با حوزه نفوذ و منطقه پیرامونی خود و وجود جاذبه های تاریخی (مانند آرامگاه شیخ زاهد گیلانی، بقعه میر شمس الدین، آرامگاه کاشف السلطنه و موزه تاریخ چای، پل خشتی لاهیجان، حمام گلشن لاهیجان)، فرهنگی (مانند مسجد چهار پادشاهان، مسجد اکبریه، مسجد جامع لاهیجان)، طبیعی  (کوه و آبشار شیطان کوه، تالاب سوستان، تالاب امیر کلایه) یکی از مراکز گردشگری استان گیلان به حساب می آید. اما به دلیل عدم برخورداری مناظر طبیعی، تاریخی و فرهنگی این شهر از زیر ساخت های لازم در جهت توسعه و آبادانی با مشکلات فراوانی دست به گریبان است.

    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی و اولویت بندی مناطق گردشگری به لحاظ شاخص های گردشگری پایدار شهری در شهر لاهیجان است.

    روش شناسی تحقیق:

     پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. روش جمع آوری داده و اطلاعات پرسش نامه و اسنادی کتابخانه بوده است. حجم جامعه نمونه 100 نفر از گردشگران حاضر در شهر لاهیجان می باشد که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل ویکور استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی این پژوهش، مناطق گردشگری پیرامون شهر لاهیجان می باشد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از تحلیل مقدار ویکور به دست آمده برای هر کدام از مناطق گردشگری در شهر لاهیجان نشان می دهد، از آنجایی که    پایین ترین مقدار Qj برای محدوده پارک های طبیعی شهر است (00/0) می باشد بنابراین کمترین میزان تاثیر را در صنعت گردشگری  این شهر خواهد داشت. این در حالی است که روستاهای تفریحی حاشیه شهر با مقدار Qj (برابر با 00/1) بهترین وضعیت را برای توسعه گردشگری شهر به وجود آورده است.  

    نتایج

    عوامل مختلفی می تواند در جذب و توسعه گردشگری در یک مکان جغرافیایی موثر باشد. این عوامل می تواند کالبدی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و مدیریتی باشند. شهر لاهیجان با داشتن ظرفیت های زیست محیطی (اقلیم، آب و هوا)، کالبدی (جاذبه های تاریخی مذهبی) و جاذبه های تفریحی فراوان می تواند نقش موثری در جذب گردشگر و به تبع آن توسعه پایدار این شهر داشته باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه پایدار، گردشگری پایدار، شهر لاهیجان
  • نقش صنایع دستی در پایداری معیشتی خانوارهای روستایی، مطالعه موردی: استان کردستان-بخش اورامان
    فرزاد ویسی*، سعدی محمدی، مژده عظیمی صفحه 2

    هدف این تحقیق تحلیل اثرات تولید صنایع دستی بر سرمایه های معیشت پایدار خانوارهای روستایی می باشد. جامعه آماری این پژوهش ، سرپرستان خانوار در بخش اورامان (4192=N) واقع در شهرستان سروآباد در استان کردستان بود، که برای مقایسه سطوح مختلف سرمایه های معیشتی در دو گروه خانوارهای دارای صنایع دستی و فاقد صنایع دستی انتخاب شدند. حداقل حجم نمونه از طریق فرمول کوکران تعداد 351 نفر تعیین شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه ای برای پنج سرمایه معیشتی (فیزیکی، انسانی، اجتماعی، مالی و طبیعی) و صنایع دستی بود. پایایی پرسشنامه طراحی شده با ضریب 79/0 تایید شد. نتایج آزمون فریدمن و کروسکال والیس نشان داد که تفاوت معناداری بین سرمایه های مالی، طبیعی و فیزیکی در دو گروه خانوار وجود دارد. همچنین نتایج آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که رابطه معناداری بین صنایع دستی و سرمایه های معیشتی روستایی وجود دارد. بطوریکه شدت همبستگی نشان داد که صنایع دستی بیشترین تاثیر را به ترتیب بر سرمایه های مالی، طبیعی و فیزیکی دارد. از نظر رتبه بندی سرمایه ها در دو گروه در گروه تولید کننده صنایع دستی به ترتیب سرمایه فیزیکی، طبیعی، مالی، اجتماعی و انسانی قرار گرفته اند و در بین خانوارهای فاقد تولید صنایع دستی نیز به ترتیب سرمایه انسانی، اجتماعی، مالی، طبیعی و فیزیکی رتبه بندی شده اند. بایستی توجه داشت که در هیچ سرمایه معیشتی، میانگین خانوار بدون صنایع دستی مساوی یا بیشتر از میانگین سرمایه های معیشت پایدار خانوار دارای صنایع دستی نیست. با توجه به تجزیه و تحلیل داده ها می توان نتیجه گرفت که صنایع دستی نقش بسیار مهمی در ارتقاء سرمایه های معیشت پایدار خانوار در گروه خانوارهای دارای تولید صنایع دستی داشته است. برای ارتقاء سرمایه های معیشتی خانوار روستایی و کاهش فقر و توسعه مناق روستایی، برنامه ریزان و مجریان بایستی تولید و آموزش تولید صنایع دستی در خانوارهای روستایی را مد نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: صنایع دستی روستایی، معیشت پایدار، سرمایه های معیشتی، اورامان. شهرستان سروآباد
  • توسعه پایدار شهری با تاکید بر آمایش سرزمین (مطالعه مورد: شهرهای منطقه سیستان)
    حبیب الله حاجی حسینی، غلامرضا میری*، محمود رضا انوری صفحه 3
    مقدمه

    امروزه توجه به ظرفیتها و توانمندیهای بک مکان مانند ناحیه، استان و یا کشور در جهت توسعهی منطقی آن مکان بیانگر مفهوم واقعی آمایش است. لذا به منظور جلوگیری از مسایلی از جمله بحران محیط زیست، فرسایش، تخریب خاک، رشد ناموزون شهری و... تدوین طرح های آمایش سرزمین به منظور نیل به اهداف استراتژی های جامع توسعه ملی و شهری ضروری به نظر میرسد. هدف پژوهش: هدف پژوهش حاضر، چگونگی دستیابی به توسعه پایدار شهری با تاکید بر آمایش سرزمین در شهرهای منطقه سیستان میباشد.

    روش شناسی تحقیق:

     روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی میباشد. جامعه آماری پژوهش 403 نفر از کارشناسان در حوزه آمایش سرزمین در منطقه سیستان میباشد. که با استفاده از فرمول کوکران 197 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. همچنین جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و مدل Fuzzy Mamdaniبهره گرفته شد. قلمرو جغرافیایی پژوهش: بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، منطقه سیستان دارای 5 شهرستان (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون)، به مرکزیت شهرهای (زابل، زهک، دوست محمد، محمدآباد و ادیمی) می باشد.

    یافته ها و بحث: 

    نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن گویای تناسب بین گویه های توسعه پایدار و اصول آمایش سرزمین می باشد. همچنین نتایج آزمون تی تک نمونهای به منظور میزان اهمیت هر یک از ابعاد اقتصادی، اجتماعی، محیطی، مدیریتی و اجرایی، نهادی، با مقدار میانگینهای به دست آمده بالاتر از حد متوسط عدد (3) در تمامی گویه ها، نشان از اهمیت زیاد هر یک از گویه های توسعه پایدار با تاکید بر آمایش سرزمین در شهرهای منطقه سیستان میباشد. نتایج رتبهبندی ابعاد توسعه پایدار با تاکید بر آمایش سرزمین در شهرهای سیستان با استفاده از مدل فازی ممدانی نشان داد، در ابعاد اقتصادی، مدیریتی و اجرایی، برای همه شهرها (زابل، زهک، محمدآباد، ادیمی، دوست محمد)، متوسط رو به نامطلوب می باشد، در بعد اجتماعی و نهادی همه شهر های منطقه سیستان به جزء شهر زابل با مقدار وزن های به دست آمده (0.60)، (0.61)، سطح متوسط رو به نامطلوبی را دارند. در بعد محیطی و اکولوژیک، برای همه شهر-های منطقه سیستان به جزء شهر دوست محمد با وزن (0.53)، سطح متوسط رو به مطلوب را نشان می دهد.

    نتایج

    نتایج نهایی نشان داد، شاخص ها و ابعاد توسعه پایدار شهر های سیستان از اصول آمایش سرزمین تاثیر نپذیرفته است، لذا می طلبد سازمان های مرتبط در حوزه مدیریت و برنامه ریزی، در طرح های توسعه منطقه، اصول آمایش سرزمین را لحاظ کنند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، فضا، آمایش سرزمین، برنامه ریزی، سیستان
  • آسیب شناسی نظام برنامه ریزی فضایی با تاکید بر رویکرد پدافند غیرعامل (مطالعه موردی: کلان شهر تبریز)
    افسانه رحیمی، علی پناهی*، حسن احمدزاده صفحه 4
    مقدمه

    کلان شهر تبریز به عنوان بزرگ ترین مرکز جمعیتی شمال غرب ایران، در سال های اخیر شاهد رشد فزاینده ی فیزیکی و جمعیتی بسیاری بوده و با تراکم و توسعه ی طرح های اقتصادی و زیرساختی از یک سو و گسترش بافت های مسیله دار از سوی دیگر و همچنین ناتوانی نظام مدیریت شهری در نظم دهی به این مسایل، این شهر را با مشکلات عدیده و آسیب پذیری در مواقع بحرانی مواجه ساخته است. در این راستا نیاز است تا با تاکید بر رویکردهایی همچون پدافند غیرعامل در برنامه ریزی فضایی و نظم دهی به نظام و ساختار جمعیتی-کارکردی به تحقق توسعه ی پایدار نایل آمد. هدف پژوهش: با توجه به اهمیت برنامه ریزی فضایی و بهره مندی از رویکردهایی همچون پدافند غیرعامل در راستای تحقق توسعه ی پایدار، هدف از پژوهش حاضر آسیب شناسی نظام برنامه ریزی فضایی کلان شهر تبریز با تاکید بر معیارهای پدافند غیرعامل و ارایه ی راهکارهایی برای دست یابی به الگوی مطلوب در نظام برنامه ریزی فضایی و تحقق توسعه ی پایدار می باشد.

    روش شناسی تحقیق:

     روش تحقیق کمی با ماهیت کاربردی-توسعه ای می باشد که به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل حداقل مجذورات جزیی در نرم افزار Warp-PLS استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران، مسیولان و کارشناسان شهری تبریز (حدودا 1500 نفر) می باشد و حجم نمونه بر اساس مدل اصلاح شده کوکران 340 نفر برآورد شده است. قلمرو جغرافیایی پژوهش: قلمرو جغرافیایی پژوهش شامل کلان شهر تبریز می باشد.

    یافته ها و بحث:

     یافته های تحقیق نشان می دهد که از بین شش مولفه ی مورد تاکید نظام برنامه ریزی با تاکید بر پدافند غیرعامل، تنها مولفه ی جمعیت با ضریب 51/0 در سطح اطمینان 95 درصد در کلان شهر تبریز تحقق یافته و پنج مولفه ی زیرساخت های حیاتی، زیرساخت های فیزیکی، فضاهای باز، جاده ها و معابر و کاربری زمین و عملکردها تحقق نیافته اند که ضرایب حاصل از مدل ساختاری برای این مولفه ها به ترتیب برابر با 23/0، 38/0، 32/0، 27/0 و 42/0 می باشد.

    نتایج

    نتایج حاکی از آن است که عدم تحقق پدافند غیرعامل در برنامه ریزی فضایی تبریز، ناشی از نارسایی ها در نظام تصمیم گیری (یکپارچگی و سیستمی)، محتوای طرح ها (واقعیت گرایی، انعطاف پذیری و آینده نگری) و اجرا (تعهد و شفافیت) می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، پدافند غیرعامل، آسیب شناسی، کلان شهر تبریز
  • نقش اقتصاد مقاومتی در مدیریت شهری با رویکرد سیاست گذاری فرهنگی (مطالعه موردی: منطقه 14 شهرداری تهران)
    تحسین ربیعی نژاد، عباس ارغان*، زینب کرکه آبادی صفحه 5
    مقدمه

    در شرایط کنونی که کشور بدلیل تحریم، در برخی بخش ها با مشکلات و مسایل اقتصادی فراوانی روبه رو است گام برداشتن به سوی اقتصاد مقاومتی در حوزه شهری می تواند بستر مناسبی برای هزینه کرد صحیح و کاهش هزینه های شهری، پی بردن به ظرفیت های بالقوه شهر، استفاده بهینه و بموقع از فرصتهای موجود، استراتژیهای مدیریت شهری و استفاده از خلاقیت و نوآوری باشد. هدف پژوهش: هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تبیین الگوی تحقق اقتصاد مقاومتی در مدیریت شهری با رویکرد سیاست گذاری فرهنگی می باشد.

    هدف پژوهش:

     هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تبیین الگوی تحقق اقتصاد مقاومتی در مدیریت شهری با رویکرد سیاست گذاری فرهنگی می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر از دید هدف، کاربردی است و از دیدگاه روش انجام پژوهش، توصیفی - تحلیلی محسوب می شود. در این پژوهش از طریق مطالعه اسنادی و به کمک روش دلفی و نظر خبرگان، الگویی ارایه شده است. تجزیه وتحلیل داده ها ابتدا با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.

    یافته ها و بحث:

     الگوی ارایه شده دربرگیرنده ی یک بعد سیاست گذاری فرهنگی شامل 3 مولفه و 51 شاخص بود. سپس به منظور تحلیل آماری داده ها از روش های تحلیل عاملی استفاده گردید و آزمون مدل تحقیق با روش معادلات ساختاری انجام شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که الگوی به دست آمده نقش اساسی در تحقق اقتصاد مقاومتی در مدیریت شهری از طریق گفتمان سازی، آگاه سازی و ترویج فرهنگ صرفه جویی بعنوان مولفه های بعد سیاست گذاری فرهنگی خواهد داشت. 

    کلیدواژگان: اقتصاد، اقتصاد مقاومتی، مدیریت شهری، سیاست گذاری فرهنگی، شهرداری
  • علی صمدی*، قادر احمدی، میثم ساکت حسنلوئی صفحات 15-27
    مقدمه

    امروزه رویکرد "حق به شهر" مفهومی نوین در پاسخ به روند توسعه شهری نامتعادل می باشد که در نهایت به شهری برخوردار از عدالت، انسجام و پیوستگی اجتماعی، سالم، قابل زیست، پایدار و شهروندمدار می انجامد. این رویکرد راه حلی موثر در نجات و احیای حقوق شهروندی محسوب گردیده و با تاکید بر عامل حق به زندگی شهری، زمینه های تحقق پذیری و دستیابی به شهرسازی عدالت محور و لذت دموکراتیک از شهر را فراهم می نماید. در این میان شهرسازی عدالت محور به عنوان دانشی مهم و رهیافی پیشرو در شهرسازی به منظور واکنش به نابرابری های اجتماعی-فضایی تولید شده از سوی سرمایه داری، وارد عرصه توسعه شهری شده است.

    هدف پژوهش: 

    تحقیق حاضر با هدفی کاربردی و روشی توصیفی-تحلیلی سعی دارد تا با اتخاذ پیش زمینه ای انسان مدارانه، به ارزیابی تطبیقی وضعیت شاخص های حق به شهر در سکونتگتهای شهری بپردازد. در واقع مسیله اصلی تحقیق سنجش سطح کیفی مولفه های حق به شهر  در محورهای مطالعاتی می باشد. تا از این طریق جایگاه برنامه ریزی شهری از نقطه نظر تحقق شهر عدالت محور  به عنوان رهیافتی مترقی در حوزه توسعه شهری مشخص گردد.

    روش شناسی پژوهش:

     ابزار مورد استفاده در گردآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات، بهره گیری از روش های سندگزینی و کتابخانه ای و استفاده از ابزار پرسشنامه و تکنیک های سوارا و ماباک می باشد. جامعه آماری و حجم نمونه تحقیق مشتمل بر کل جمعیت بافت تاریخی شهر ارومیه می باشد که از طریق روش کوکران، تعداد نمونه احتساب گردیده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     محلات هفت آسیاب و شیشه گرخانه شهر ارومیه موارد مطالعاتی پژوهش حاضر را تشکیل داده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل حاکی از آن است که زیرشاخص های دسترسی به خدمات عمومی و دموکراسی به ترتیب بیشترین و کمترین سطح اهمیت را به خود اختصاص داده اند.

    نتایج

    محله شیشه گرخانه شهر ارومیه در شاخص های حاکمیت شهری، شمول اجتماعی، تنوع و سرزندگی و دسترسی فضایی وضعیت مطلوب تری را نسبت به میزان تحقق پذیری زیرشاخص های حق به شهر و دستیابی به برنامه ریزی شهری عدالت محور به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: حق به شهر، عدالت محور، شیشه گرخانه، هفت آسیاب، ارومیه
  • محمد شفیعی تیلکی، صدرالدین متولی*، غلامرضا جانبازقبادی، بیژن رحمانی صفحات 29-45
    مقدمه

    مراکز آموزش عالی یک عامل کلیدی در فرآیند آموزشی هستند. مراکزی که مکان مناسبی داشته و در یک برنامه سیستماتیک طراحی شده اند، به شیوه ای مناسب و کارآمد به توسعه جامعه شهری کمک می کنند. با این حال، انتخاب مکان های مراکز آموزش عالی، از جمله دانشگاه آزاد، یک مساله پیچیده است که شامل ارزیابی بسیاری می شود (فنی، سیاسی، اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی).

    هدف پژوهش: 

    با توجه به وجود تعداد زیاد مراکز آموزش عالی در شهر بابل و نیز حضور تعداد بالای دانشجویان، پیاده سازی الگوی صحیح و مناسب استقرار مکان مراکز آموزش عالی برای پیشبرد و اثربخشی آن ها در سطح شهر ضروری است که خود ابزارها و تکنیک های جدیدی را می طلبد.

    روش شناسی تحقیق:

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش و ماهیت، توصیفی - تحلیلی بوده که هدف اصلی آن، مکان گزینی فضاهای آموزش عالی، یافتن مکان بهینه برای ایجاد فضای آموزشی با در نظر گرفتن کاربری های همجوار است. برای حصول به آن، 15 معیار مکانی در قالب 5 پارامتر برای مکان گزینی پهنه های مناسب ایجاد مراکز آموزش عالی در شهر بابل مورد استفاده قرار گرفته اند. با استفاده از تحلیل تصمیم گیری چند معیاره سلسله مراتبی فازی، وزن نهایی آن ها در تهیه نقشه مکان یابی محاسبه گردید. بر این اساس و با اعمال وزن های هر یک معیارها در محیط ArcGIS، تناسب اراضی شهر بابل برای ایجاد مراکز جدید آموزش عالی با تاکید بر دانشگاه آزاد اسلامی مشخص شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    شهر بابل واقع در شهرستان بابل استان مازندران است که از شمال به شهرستان بابلسر و دریای مازندران، از جنوب به رشته کوه های البرز، از غرب به شهرستان آمل و از شرق به شهرستان قایمشهر و ساری مرتبط است. این شهر دارای بافتی نامنظم (به ویژه در قسمت های مرکزی) بوده و از بعد کالبدی تنها در بخش های توسعه یافته اخیر در پیرامون شهر، نوعی بافت منظم را می توان مشاهده نمود. در این شهر 18 مرکز آموزش عالی (اعم از دانشگاه و موسسه های آموزش عالی) وجود دارد.

    یافته ها

    بر اساس نظر خبرگان،  معیار رعایت فاصله از پهنه های سیل خیز و یا سیل گیر با وزن نسبی 098/0 در اولویت اول و معیار ارزش زمین با وزن نسبی 035/0 در اولویت آخر تاثیرگذاری بر روی مکان گزینی بهینه مراکز آموزش عالی قرار گرفته است. با توجه به نقشه مکان گزینی کاربری آموزش عالی در شهر بابل، بیش ترین تناسب اراضی برای ایجاد این نوع کاربری در بخش جنوب غربی و غرب شهر و در محدوده شهرک های فرهنگیان، نیلوفر، آزادگان، طالقانی و اندیشه و همچنین موقعیت فعلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمای بابل می باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که سه نکته مهم در مکان گزینی واحدهای دانشگاهی با رویکرد توسعه پایدار حایز اهمیت است: اول) شناسایی اثرات مولفه های مکان یابی و توزیع فضایی مرکزآموزش عالی . دوم) شناسایی اثرات مولفه های رضایت مندی ذی نفعان از مرکز آموزش عالی. سوم) شناسایی اثرات مولفه های مکانی مکان گزینی مرکزآموزش عالی.

    کلیدواژگان: مکان گزینی، آموزش عالی، تحلیل تصمیم گیری چند معیاره، منطق فازی، شهر بابل
  • کیومرث خداپناه* صفحات 47-57
    مقدمه

    وقوع مخاطرات طبیعی از جمله زلزله با توجه به شرایط محیطی و جغرافیایی کشور همواره منجر به آسیب های جدی مالی و تلفات انسانی گسترده ای گردیده است و در راستای کاهش اثرات آن، توجه به رویکرد تاب آوری مطرح شده است.

    هدف

    هدف تحقیق حاضر تحلیل میزان تاب آوری اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سکونتگاه های روستایی بخش مرکزی شهرستان اردبیل در برابر زلزله می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    پژوهش حاضر، با توجه به ماهیت مسیله و موضوع مورد بررسی، از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق 36 روستای بالای 20 خانوار و بیشتر بخش مرکزی شهرستان اردبیل می باشند که براساس روش کوکران، 365 سرپرست تعیین و به شیوه تصادفی ساده به تعداد خانوارهای روستایی توزیع و تکمیل شد. روایی صوری پرسشنامه به وسیله 30 نفر از متخصصان و کارشناسان مورد تایید قرار گرفت. میزان پایایی کل به وسیله آلفای کرونباخ 9/0 برآورد گردید.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     روستای بالای 20 خانوار  بخش مرکزی شهرستان اردبیل می باشند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که، از نظر تاب آوری بعد اجتماعی دارای وضعیت بهتری نسبت به بعد اقتصادی می باشد. همچنین سنجش تاب آوری اقتصادی نشان داد که معرف میزان درآمد حاصله برای جبران خسارت های وارده با مقدار90/3 بالاترین و معرف میزان رضایت از درآمد شخصی خود با مقدار24/2 کمترین میانگین را دارد. سنجش تاب آوری اجتماعی و فرهنگی نشان داد که معرف های میزان همبستگی بین مردم در صورت وقع زلزله، میزان رضایت مندی از دسترسی به پزشک به ترتیب با 31/17 و 70/15 بالاترین و معرف های رضایت مندی از بیمه کردن مساکن و میزان امید به آینده در صورت وقوع زلزله به ترتیب با 25/22- و 21/14- دارای میانگین کمتر از حد مطلوب آزمون می باشند. 

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت تاب آوری شاخص های اقتصادی روستاهای مورد مطالعه در برابر زلزله پایین تر از سطح متوسط قرار دارد و تفاوت معناداری در بین روستاها وجود دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل، مخاطرات طبیعی، تاب آوری، زلزله، اردبیل
  • سیده هدی جزایری، علیرضا پورسعید*، مریم امیدی نجف آبادی صفحات 49-66
    مقدمه

    با عنایت به حاد شدن بحران و چالش های آلودگی هوای شهر تهران و با توجه به نقش مدیریت کارآمد فضای سبز شهری در تولید و ارتقای شاخص های فضای سبز، توسعه مدیریت فضای سبز یک ضرورت به شمار آمده و می تواند به منظور کمک به حل بحران آلودگی مورد توجه برنامه ریزان و مسیولان ذیربط قرار گیرد.

    هدف

    این مطالعه با هدف کلی ارزیابی توان های محیطی شهر تهران در راستای برنامه ریزی راهبردی توسعه فضای سبز شهری انجام شد.

    روش شناسی تحقیق: 

    این تحقیق کیفی با بهره گیری از تکنیک دلفی کلاسیک انجام شد و راهبردهای شناسایی شده بر اساس ماتریس برنامه ریزی استراتژی کمی (QSPM)، اولویت بندی گردید. نمونه مورد مطالعه شامل مدیران، صاحب نظران و کارشناسان مرتبط به موضوع تحقیق در شهر تهران بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    در این پژوهش محدوده شهرستان تهران به مساحتی حدود 730 کیلومترمربع مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    برمبنای یافته های مندرج در ماتریس ارزیابی عوامل داخلی به منظور مدیریت پایدار فضای سبز شهر تهران، وجود برنامه های سازمانی میان مدت و بلند مدت جهت اجرای طرح ها و پروژه های توسعه فضاهای سبز شهری، مهم ترین نقطه قوت و عدم انجام مدیریت و برنامه ریزی محلی برای فضاهای سبز مناطق مختلف شهر تهران، مهم ترین نقطه ضعف برای مدیریت فضای سبز شهر تهران، محسوب می شوند. بر مبنای یافته های مندرج در ماتریس ارزیابی عوامل خارجی به منظور مدیریت فضای سبز شهر تهران نیز، اهمیت استراتژیک شهر تهران در کشور و توجه ویژه مسیولین و برنامه ریزان به توسعه شهر در تمام ابعاد از جمله توسعه فضاهای سبز در این شهر مهم ترین فرصت و افزایش آلودگی هوا و تاثیر بر کیفیت فضای سبز با اهمیت ترین تهدید پیش روی مدیریت فضای سبز شهر تهران محسوب می شوند.

    نتایج

    بر اساس ماتریس برنامه ریزی استراتژی کمی (QSPM)، می توان گفت که راهبردهایی چون نظارت موثر بر حسن اجرای قوانین و مقررات در حوزه فضاهای سبز شهر تهران، تهیه و تدوین طرح جامع فضای سبز و مدیریت آسیب های ناشی از عوامل غیر انسانی مانند آفات، بیماری های گیاهی و موارد نامساعد در فضاهای سبز شهری به ترتیب اولویت از مهم ترین راهبردهای موجود برای مدیریت فضای سبز شهر تهران محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت پایدار، فضاهای سبز شهری، تحلیل راهبردی، راهبرد تدافعی، کلان شهر تهران
  • عماد صفری سیاهکلرودی، ابراهیم عباسی*، محمدعلی نسیمی، پرویز سعیدی صفحات 67-78
    مقدمه

    توسعه گردشگری روستایی، آثار و پیامدهای متنوع و گسترده ای را بر جای می گذارد و با توجه به ظرفیت های طبیعی و فرهنگی موجود در روستاها، می تواند نقش مهمی در تجدید حیات روستاها، ایجاد اشتغال و درآمد برای روستاییان، حفاظت از میراث طبیعی، تاریخی و فرهنگی و در نهایت توسعه یکپارچه و پایدار روستایی داشته باشد.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش ارایه مدل بازاریابی گردشگری روستایی در شهرستان رودسر با استفاده از روش تحلیل تم بوده است.

    روش شناسی تحقیق: 

    به منظور اجرای پژوهش از رویکرد پژوهش کیفی و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاری از متخصصین حوزه گردشگری و بازاریابی استفاده شده است. حجم نمونه با منطق نمونه گیری نظری و قضاوتی و تا حصول اشباع نظری در مجموع 12 نفر را در برگرفت. کد گذاری داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا به انجام رسید.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی این پژوهش، شهرستان رودسر است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد مدل بازاریابی گردشگری روستایی در شهرستان رودسر با 11 تم اصلی و 67 تم فرعی شامل: جاذبه ها، زیرساخت، فرهنگ، سرمایه گذاری، موقعیت زیست محیطی، قابلیت دسترسی به امکانات، نیروی انسانی ماهر، هزینه سفر، ترفیع، قوانین و مقررات و آموزش تبیین شده و تم های نیروی انسانی ماهر و فرهنگ با ضریب مسیرهای 78/0 و 55/0 به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر گردشگری روستایی دارند. 

    نتایج

    بر اساس این تحقیق مدل بازاریابی گردشگری روستایی در شهرستان رودسر به ترتیب اولویت شامل 11 عنصر می باشد. با توجه به فقدان مدل و مدل جامع تبیین کننده بازاریابی در گردشگری روستایی، دانستن اینکه عناصر، مولفه ها و مقوله های بازاریابی گردشگری روستایی از استراتژی تحقیق کیفی چگونه استفاده می کنند، حایز اهمیت است. استفاده از مدل بازاریابی گردشگری روستایی و توجه به عناصر تشکیل دهنده آن منجر به موارد زیر می شود: 1. گردشگری روستایی به عنوان راهبرد توسعه روستایی 2. گردشگری روستایی به عنوان سیاستی در بازسازی سکونتگاه های روستایی 3. گردشگری روستایی به عنوان ابزاری برای توسعه پایدار و حفاظت از منابع طبیعی.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، مدل بازاریابی، تحلیل تم، مصاحبه های نیمه ساحتاری، شهرستان رودسر
  • علی اکبر سالاری پور*، ذبیح الله بهشتی زاده، جواد موسوی صفحات 79-92
    مقدمه

    پارکهای موضوعی را می توان صنعتی جذاب برای ایجاد یک تفریح شاد و سرگرم کننده در فضاهای باز یا بسته دانست. عدم وجود مطالعات مدون در کشور ایران در خصوص معیارهای ایجاد پارکهای موضوعی و توجه نکردن دست اندرکاران  هنگام طراحی و ساخت به نیازهای بازدیدکنندگان و گردشگران که بازیگران اصلی شبکه این صنعت هستند؛ این واقعیت را آشکار می سازد که بدون داشتن اطلاعات و منابع کافی نمی توان دستاوردی مناسب داشت.  با توجه به بررسی مطالعات انجام شده در سایر کشورها، شاخص امنیت بعنوان مهمترین معیار کیفیت در خدمات رسانی از دیدگاه بازدیدکنندگان مطرح گردیده است.

    هدف

     هدف از این پژوهش بررسی موضوعاتی مانند رویکرد در طراحی کالبدی- محیطی و همچنین شناسایی فضاهای بصری و برندسازی، ضمن بررسی  ابعاد مختلف پروژه های خلاقانه، دستیابی به معیارهای موفقیت این گونه طرح ها می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

    برای دستیابی به معیارهای موفقیت احداث پروژه های خلاق، مانند  پارک بستنی در منطقه 11 شهرداری اصفهان از نظرات 18متخصص، برای بدست آوردن مهمترین شاخص ها در طراحی، ساخت و بهره برداری از روش دلفی استفاده گردید. در این روش ابتدا 12 سوال بصورت باز از متخصصین پرسیده شد که بررسی پاسخها منجر به تعیین 12 معیار و 120 زیرمعیار گردید و طی مراحل بعدی 120 سوال در قالب پرسشنامه طیف لیکرت پنج گزینه ای تا رسیدن به اجماع نهایی مطرح گردید و در نهایت زیرمعیارهایی که میانگین امتیاز بالای 5/4 را کسب کردند به عنوان مهمترین شاخص انتخاب گردیدند.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی این پژوهش، شهر اصفهان می باشد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که تاکید بر استفاده از نظرات کارشناسان برای طراحی و ساخت، استفاده از مصالح مرغوب و بومی، همچنین امنیت بازده سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ایجاد امنیت و احساس آرامش و همچنین توجه به مسایل بهداشتی یکی از مهمترین شاخص ها در ارایه خدمات به بازدیدکنندگان است. برندسازی مکان یکی از شاخص های مهم دیگر در ساخت پارک های موضوعی است و از آنجایی که صنعت بستنی از دیرباز مورد توجه منطقه مورد مطالعه بوده است. می توان انتظار داشت که احداث پارک بستنی در این مکان بتواند به معرفی این صنعت و در نهایت  به رونق اقتصادی و ایجاد درآمد پایدار برای ساکنین منجر گردد. 

    نتایج

    پژوهش حاضر در نهایت منجر به مدل مفهومی متاثر از عوامل موفقیت در ساخت پارک های موضوعی گردید. این مدل دارای چهار مولفه اصلی شامل محیط و منظر، برندسازی مکان، سلامت و اقتصاد است که قابل تعمیم در ساخت پارک های موضوعی در شهرهای ایران می باشد.

    کلیدواژگان: معیارهای موفقیت، خلاق، برندسازی، دلفی، پارکهای موضوعی
  • نیر فارابی اصل*، مجتبی رفیعیان، محمدرضا خطیبی صفحات 93-113
    مقدمه

    توسعه شهر به تولید فضاهای شهری و هردو در هم تنیده با مساله قدرت هستند. ساختارها و فرایندهای قدرت در اغلب مواقع باعث حذف تدریجی گروه ها و منافع غیرمتشکل به نفع گروه ها و منافع متشکل و مسلط بر منابع می شود. فشار قدرت هایی که هستند مساله زا و خلاء قدرت هایی که نیستند باعث بروز عدم تعادل هایی درجامعه می گردد. تجزیه وتحلیل این روابط قدرت به تصمیم سازان و تصمیم گیران شهری کمک می کند تا راه حل بهتری برای مسایل شهری پیدا کنند. این پژوهش به دنبال تحلیل و سنجش روابط قدرت کنشگران تولید فضای شهری و ارایه راهکار برای حل معادله توزیع قدرت کنشگران و به عبارتی تعادل سازی در سهم های قدرت کنشگران (نظریه سازی برگرفته از تجربه) است.

    روش شناسی تحقیق:

     کنشگران تولیدفضای شهری موردنظر با مصاحبه نیمه ساخت یافته با روش نمونه گیری گلوله برفی برای دستیابی به خبرگان جامعه هدف و مشاهدات مکرر میدانی و بررسی اسنادی جهت تکمیل و تدقیق شناسایی شده اند. روابط قدرت بین این کنشگران از طریق روش تحلیل جریان با بهره گیری از نرم افزار یوسینت (UCINET) و میزان قدرت کنشگران از طریق روش تحلیل اثرات متقابل با بهره گیری از نرم افزار میک مک (MICMAC) سنجش و تحلیل گردید.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    محدوده مورد پژوهش، فضای شهری منحصربه فرد و بسیار باارش اراضی عباس آباد به وسعت 554 هکتار واقع در بخش مرکزی کلانشهر تهران است.

    یافته ها

    خروجی تحلیل نرم افزارها و تدقیق نتایج، یک سطح بندی از میزان ارتباطات و میزان قدرت کنشگران تولید فضای شهری عباس آباد بدست داد که مشخص نمود تعادل در قدرت کنشگران وجود ندارد و شهروندان در پایین ترین سطح تاثیرگذاری قرار داشته و  نقش و تاثیرگذاری در هیچ یک از مراحل تهیه و تصویب و اجرای طرح نداشتند و نیز  بخش خصوصی مستقل نیز در این فرایند حضور ندارد.

    نتایج

    از نتایج و نوآوری های این پژوهش 1. استفاده از دو نرم افزار میک مک و یوسینت برای شناسایی و تحلیل قدرت کنشگران تولید فضای شهری در یک نمونه مطالعاتی. 2. در حوزه توسعه دانش موجود در برنامه ریزی شهری، در راستای شهروندمدارتر شدن تولید فضاهای شهری، با بهره گیری از جدیدترین اندیشه های اندیشمندان حوزه برنامه ریزی شهری و قدرت، پیشنهاد مدل "دولت- فضا- مردم" وتشکیل "نهاد عمومی فضاداران شهری" (اجرایی-عملیاتی) و ارایه نظریه PIUS پیشنهاد است.

    کلیدواژگان: تولید فضا»، موازنه قدرت»، کنشگران»، مدل مشارکت»، نظریه پردازی»
  • مریم قربان پور*، سعید صداقت نیا، نادر زالی صفحات 115-129
    مقدمه

    آلودگی هوا به عنوان یکی از مهم ترین عوامل اثرگذار بر محیط زیست به ویژه در شهرهای بزرگ سبب بروز مشکلات بسیاری برای ساکنین شده است. از طرفی فضاهای سبز به عنوان یکی از عناصر مورد تاکید در بوم گرایی شهری، نقش مهمی در کاهش آلودگی هوا دارند. به همین جهت بررسی نوع و شدت ارتباط بین فضای سبز شهری و آلودگی هوا می تواند میزان تاثیرگذاری سبزینگی شهری را بر آلاینده ها نمایان سازد.

    هدف

    هدف اصلی پژوهش، بررسی ارتباط بین فضای سبز و تغییرات آلایند ه های هوا به تفکیک مناطق در کلان شهر تهران با تاکید بر بوم گرایی شهری است.

    روش شناسی تحقیق: 

    این پژوهش از لحاظ ماهیت، توصیفی- تحلیلی و ازلحاظ کاربست نتایج، کاربردی و ازلحاظ روش شناسی، آمیخته (کمی -کیفی) است. در این پژوهش از روش توابع درون یابی در نرم افزار ArcMap 10.7 و تحلیل رگرسیونی در نرم افزار SPSS21 استفاده شده است. به منظور تحلیل یکپارچه وضعیت موجود متغیرهای دارای رابطه رگرسیونی و تعیین اولویت اقدام به تفکیک مناطق، کدگذاری کیفی در چهار سطح از زیاد به کم صورت گرفته است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی این پژوهش، شهر تهران است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که رابطه ی معکوس و معناداری بین فضای سبز و آلاینده های CO،  SO2و PM2.5 وجود دارد. با سطح اطمینان بالای 95 درصد، میزان تاثیرگذاری فضای سبز بر آلاینده های CO،  SO2و PM2.5 بر اساس ضریب بتا به ترتیب 500/0-، 508/0- و 452/0- می باشد. نتایج حاصل از کدگذاری کیفی وضعیت موجود متغیرهای دارای رابطه رگرسیونی نشان می دهد که مناطق 9، 10، 18 و 21 به علت سطح کم فضای سبز و غلظت بالای آلاینده های مذکور، در دسته اولویت اقدام اول برای اجرای پیشنهادها قرار می گیرند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که وجود فضای سبز بر تغییرات غلظت تمامی آلاینده های هوا تاثیرگذار نیست و صرفا سه آلاینده CO،  SO2و PM2.5 را در تهران تحت تاثیر قرار می دهد. درنهایت علی رغم ضرورت پیشنهادهایی با هدف کنترل منابع آلوده کننده ی هوا، تمرکز این پژوهش بر پیشنهادهایی با محوریت فضای سبز به منظور کاهش آلاینده های موجود در هوا و بر اساس اولویت اقدام مناطق می باشد. این پیشنهادها در قالب رویکردهای از بالا به پایین و از پایین به بالا و در دو بازه زمانی کوتاه مدت و بلندمدت ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: بوم گرایی، فضای سبز، آلودگی هوا، رگرسیون، درون یابی، شهر تهران
  • احمد قدیمی، حسین نظم فر*، نادر زالی، محمدتقی معصومی صفحات 131-147
    مقدمه

    وضعیت استان گیلان حاکی از دوگانگی و عدم تعادل‏های منطقه‏ای است. به نظر می رسد باید نسبت به عواملی که در توسعه متعادل فضایی شهرهای استان گیلان نقش دارند، شناخت کامل و کافی ایجاد شود.

    هدف

    هدف اصلی از انجام این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر توسعه متعادل فضایی شهرهای استان گیلان است.

    روش شناسی تحقیق: 

    در این پژوهش از تکنیک پرسشنامه و روش دلفی برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. در گام اول تعداد 60 عامل موثر بر توسعه متعادل فضایی شهرهای استان گیلان در سه بعد جمعیت، فعالیت و فضا شناسایی شد. سپس با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای میزان اهمیت این عوامل مورد ارزیابی قرار گرفت و 28 عامل با اهمیت خیلی زیاد شناسایی شد. سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی-اکتشافی، عوامل اصلی شناسایی شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی این پژوهش، شهرهای استان گیلان می باشد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که سه عامل اصلی در توسعه متعادل شهرهای استان گیلان نقش اساسی دارند. در حوزه حمل و نقل توانست 74/41 درصد از واریانس ها تمامی متغیرهای پژوهش را تبیین کند. موقعیت جغرافیایی و گردشگری و خدمات نیز به ترتیب 18/26، 51/18 درصد از واریانس تمامی متغیرهای پژوهش را تبیین کردند. در مجموع این سه عامل 43/86 درصد کل واریانس ها را تبیین کردند..

    نتایج

    این تحقیق نشان می دهد استان گیلان از انواع مختلف الگوهای حمل و نقلی برخوردار بوده و مجاورت با دریا و کشورهای حاشیه دریای خزر امکان توسعه فعالیت های بازرگانی بندری و گردشگری را برای استان به ارمغان آورده است. لذا آینده مطلوب استان با تکیه بر سه عامل حمل و نقل، پتانسیل های محیطی و جغرافیایی و تقویت زیرساخت های گردشگری حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: سازماندهی فضا، برنامه ریزی منطقه ای، توسعه منطقه ای، گیلان
  • ناصر شفیعی ثابت*، فائزه ابراهیمی پور صفحات 149-162
    مقدمه

    امروزه، تحولات فضایی سکونتگاه های روستایی تا حدود زیادی متاثر ازچگونگی سرمایه اجتماعی روستاییان است؛ و پی آیند ارتقاء سرمایه اجتماعی باعث بهبود هماهنگی و همکاری بین افراد یک گروه و سازمان با یکدیگر می شود

    هدف

    پژوهش حاضر به واکاوی اثرات سرمایه اجتماعی و مشارکت روستاییان در تحولات فضایی سکونتگاه های روستایی با نقش میانجی اثرات ادراک شده از طرح ها و برنامه ها در بخش اسفندقه پرداخته است.

    روش شناسی تحقیق: 

    پژوهش حاضر به روش کمی و توصیفی تحلیلی و با ابزار پرسشنامه، متغیرهای اثرگذار و اثرپذیر را در این ارتباط، وارسی کرده است. همچنین تجزیه و تحلیل ویژگی های جمعیت شناختی و تجمیع پرسش ها برای ورود به مدل، و تحلیل سازه ها و روابط بیان شده در چهارچوب نظری با استفاده از نرم افزارآموس گرافیک انجام شد. 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی این پژوهش، بخش اسفندقه است.

    یافته ها

    پی آیندهای پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین  4 متغیر سرمایه اجتماعی از 6متغیر است و مشارکت روستاییان با چهار متغیر میانجی اثرات محیطی اکولوژیک، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی زیربنایی ادراک شده از طرح ها و برنامه هاسنجیده شده است. 

    نتایج

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که رابطه سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها به واسطه اثرات محیطی معنادار است ومقدار این اثر غیرمستقیم سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها 11/0  است و سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها به واسطه اثرات اجتماعی اثرگذار است و مقدار این اثر غیرمستقیم سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها 18/0است. و اما سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها به واسطه اثرات اقتصادی اثرگذار نیست و مقدار این اثر غیرمستقیم سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها 07/0 است.همچنین سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها به واسطه اثرات کالبدی اثرگذار است و مقدار این اثر غیرمستقیم سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها 23/0 است.و سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها اثرگذار است و مقدار این اثر مستقیم سرمایه اجتماعی روستاییان بر مشارکت در طرح ها و برنامه ها 39/0 است.

    کلیدواژگان: آگاهی و انسجام اجتماعی، شبکه و روابط اجتماعی، اثرات محیطی ادراک شده، بخش اسفندقه، جیرفت
  • پریسا خوش پسند، علیرضا پورشیخیان*، حسین اصغری، صدیقه حسنی مهر صفحات 163-171
    مقدمه

    یکی از چالش های اساسی در نظام توسعه پایدار شهرها بافت های فرسوده شهری به عنوان مناطق کمتر توسعه یافته هستند که به دلایل مختلف شکل گرفته و امروز دچار مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی، زیست محیطی و... هستند که بی توجهی و عدم برنامه ریزی صحیح برای آن می تواند کل شهر را دچار بحران نماید.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مدیریت شهری در بازآفرینی بافت فرسوده محدوده اطراف بازار مرکزی شهر رشت صورت پذیرفت.

    روش شناسی تحقیق: 

    روش تحقیق در پژوهش حاضر به صورت توصیفی - تحلیلی می باشد که از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه، مشاهده میدانی و بهره گیری از منابع اسنادی بوده است. نمونه تحقیق 100 نفر از متخصصین مرتبط با موضوع تحقیق در سازمان های راه و شهرسازی، شهرداری، شورای شهر و... و همچنین 325 نفر از شهروندان ساکن در محدوده اطراف بازار مرکزی شهر رشت می باشند که به صورت تصادفی نمونه گیری شده اند. در ادامه پس از بررسی روایی و پایایی ابزار اندازه گیری تحقیق، به جهت بررسی نقش و تاثیر مدیریت شهری در بازآفرینی بافت مرکزی شهر رشت با استفاده از نرم افزارهای متنوع از جمله SMART PLS استفاده گردید.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی این پژوهش، شهر رشت می باشد. 

    یافته ها

    با توجه به تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه ها، 30 درصد از کارشناسان مورد مطالعه در این پژوهش زن و 70 درصد مرد بوده اند که از این میان، 25 درصد از آنها دارای سن کمتر از 28 سال، 28 درصد بین 29 تا 39 سال، 22 درصد بین 40 تا 50 سال و 25 درصد نیز بین 51 تا 61 سال سن داشته اند. از این میان 57 درصد از آنها دارای واحد مسکونی شخصی، 40 درصد استیجاری و 3 درصد نیز سازمانی بوده اند. در ارتباط با سابقه سکونت آنها در این محدوده نیز 15 درصد از افراد مورد مطالعه کمتر از 5 سال، 22 درصد بین 6 تا 10 سال، 28 درصد بین 11 تا 15 سال، 19 درصد بین 16 تا 20 سال و 16 درصد نیز بیشتر از 20 سال سابقه سکونت در این محدوده را داشته اند.

    نتایج

    نتایج حاصل از معادلات ساختاری نشان داد که عملکرد مدیریت شهری در این زمینه مطلوب بوده و میزان رضایت شهروندان از این پروژه بازآفرینی با اختلاف میانگین 0.566 و آماره آزمون 41.467 بیشتر از حد متوسط می باشد. در واقع مدیریت شهری در شهر رشت با باززنده سازی خیابان علم الهدی اولین قدم در مسیر بازآفرینی شهر رشت را پیمود.

    کلیدواژگان: واژه گان کلیدی: مدیریت شهری، بافت فرسوده، بازآفرینی شهری، بازار مرکزی شهر رشت
  • فاطمه حسین زاده، امیررضا کریمی آذری*، حسین صفری صفحات 173-188

    از مشکلات موجود در توانبخشی ، بی توجهی به نیازهای روحی توانخواهان می باشدکه نقش مهمی در مشارکت افراد در توانبخشی ایفا می نماید.ارتقاء توانبخشی ،پیامدهای مهم اجتماعی در پی دارد .قابلیتهای کالبدی مکان ، انگیزه و تمایل افراد را برای حضور و مشارکت در فعالیت های محیط تحت تاثیر قرار می دهد. ایجادتجربه احساسات مطلوب در محیط توانبخشی افراد را به شرکت در فعالیتهای محیط ترغیب می نماید. هدف پژوهش بررسی ارتباط بین مولفه های ایجاد کنندهحس مکان در محیط های توانبخشی و مشارکت توانخواهان در توانبخشی، با ایجاد احساس عزت نفس در آنان می باشد. پژوهش از نوع کاربردی وتوصیفی بوده که به صورت پیمایشی انجام گرفته و با استفاده از همبستگی وروش معادلات ساختاری تحلیل شده است. جامعهآماری پژوهش افراد ناتوان جسمی _حرکتی مراجعه کننده به مراکز کاردرمانی منطقه1شهر رشت می باشند. با روش نمونه گیری دردسترس 46 نفر توانخواه جسمی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخت استفاده شد. آلفای کرونباخ متغیرهای تحقیق بالاتر از 7/0 بدست آمد. در تحلیل داده ها ، از نرم افزارهای SPSS22, AMOS22 استفاده گردید.ضریب مسیر مولفه های حس مکان به عزت نفس 74/0 ، ضریب مسیر عزت نفس به مشارکت توانخواهان 69/0 و اثر غیرمستقیم 51/0 بدست آمده ، بنابراین می توان گفت که عزت نفس در ارتباط بین مولفه های حس مکان و مشارکت توانخواهان نقش میانجی دارد. یافته های پژوهش نشان می دهدکه مولفه های ایجاد حس مکان از طریق تامین احساس عزت نفس ، بر مشارکت توانخواهان در توانبخشی تاثیر گذار می باشد

    کلیدواژگان: قابلیت محیط، حس مکان، عزت نفس، توانبخشی جسمی، نیازهای روانشناختی
  • عباس شهنوازی*، وحیدرضا میرابی، فریده حق شناس کاشانی، کامبیز شاهرودی صفحات 189-191
    مقدمه

    امروزه مکان یابی بهینه فروشگاه های هایپرمارکت هم از نظربرنامه ریزی شهری و سکونت گاه های انسانی وهم از طرف سرمایه گذاران بخش خصوصی و مفهوم بازاریابی وتجارت امری مهم تلقی شده و توجه به این امر، مشکلات عدیده ای را در هردو قلمرو حل وفصل خواهد کرد. همچنین توجه به رفاه اجتماعی شهروندان یکی از مولفه های موثر در تامین مشارکت عمومی و جلب رضایت جمعی است. یکی ازمصادیق این موضوع را می توان در راه اندازی فروشگاه های ومراکز بزرگ خرید مشاهده کرد.

    هدف پژوهش :

    هدف این پژوهش مکان یابی فروشگاه های هایپرمارکت با تاکید برشاخص های فضایی و مکانی جهت استفاده در برنامه ریزی برای احدث فروشگاه های جدید جهت پوشش کمبود فروشگاه های بزرگ در شهررشت است.روش شناسی تحقیق:روش پژوهش جاری توصیفی - تحلیلی بوده و برای بررسی موضوع از سیستم های اطلاعاتی جغرافیا و فرایند تحلیل شبکه ای استفاده شده است .

    قلمروجغرافیایی پژوهش:

     قلمروی جغرافیایی این پژوهش کلان شهررشت است.

    یافته ها و بحث :

     یافته های پژوهش و حل مسیله مشخص گردید که با توجه به معیارهای فضایی ومکانی تعریف شده ،هایپرمارکت های فعلی درکلانشهر رشت در مکان های شایسته قرار ندارند.

    نتایج

    درقالب نتایج پژوهش، 13 مکان برای احداث هایپرمارکت های جدید در مناطق 4،3،و5 شهرداری رشت پیشنهاد گردید که با توجه به تراکم جمعیتی بالای کلان شهر رشت می توان انتظار داشت که با احداث این فروشگاه جدید درکنار فروشگاه های موجود ، نیاز ساکنین این شهر برآورده شود.

    کلیدواژگان: مکان یابی، فرایندتحلیل شبکه ای، تصمیم گیری چندمعیاره، هایپرمارکت
  • محمدرضا سلیمی سبحان* صفحات 193-208
    مقدمه

     وضعیت مطلوب بخش مسکن یکی از شاخص های مهم توسعه اجتماعی و اقتصادی محسوب می شود برنامه ریزی در بخش مسکن به منظور دستیابی به وضعیت مطلوب مستلزم شناسایی و تجزیه وتحلیل ابعاد گسترده این بخش است. یکی از گام های مهم در جهت برنامه ریزی مسکن آگاهی و بررسی وضع موجود مسکن است. از راه های مهم آگاهی از وضع موجود مسکن در جهت برنامه ریزی مسکن، استفاده از شاخص های مسکن است. این شاخص ها از یک سو بیانگر وضعیت کمی و کیفی مساکن در هر مقطع زمانی بوده و از سوی دیگر راهنمای موثر جهت بهبود بخشی برنامه ریزی مسکن برای آینده (ابزار کلیدی برای ترسیم چشم انداز آینده مسکن) است.هدف پژوهش: پژوهش حاضر رتبه بندی و سطح بندی شهرستان های استان با استفاده از شاخص های مسکن است.

    روش شناسی تحقیق: 

    رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر کاربردی و روش تحقیق به کار گرفته شده، توصیفی- تحلیلی است. در جهت جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی و کتابخانه ای استفاده شده و اطلاعات موردنیاز شاخص های بخش مسکن، از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 استان گلستان استخراج شده است. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک تاپسیس و تحلیل خوشه ای و به منظور نمایش فضایی سطوح برخورداری شهرستان های موردمطالعه از نرم افزار Arc Gis استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر شهرستان های استان گلستان که در برگیرنده 14 شهرستان گرگان، گنبد، آق قلا، بندرترکمن، مینودشت، کلاله، آزادشهر، رامیان، علی آباد، کردکوی، بندرگز، گمیشان، گالیکش و مراوه تپه است.

    یافته ها

      یافته های پژوهش نشان می دهد، از بین شهرستان های استان، شهرستان های گرگان، رامیان، علی آباد و گنبد جزء برخوردارترین و مراوه تپه، گالیکش، مینودشت و ترکمن جزء شهرستان های محروم استان ازنظر شاخص های مسکن می باشند.

    نتایج

      نتیجه گیری کلی این پژوهش حاکی از آن است که توزیع شاخص های مسکن در استان به صورت نابرابر می باشد و شهرستان های که از مرکز استان فاصله دارند از نابرابری بیشتری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: شاخص های مسکن، تکنیک تاپسیس، تحلیل خوشه ای، استان گلستان
  • جلیل خطیبی*، رحیم سرور، بختیار عزت پناه صفحات 209-220
    مقدمه

    ساماندهی و خلق فضای مناسب با عملکردهای مختلف جهت دسترسی بهینه شهروندان، هدف مشترک اغلب طرح های توسعه شهری است. با اینحال، اجرای نامناسب طرح های توسعه موجب نابسامانی و آشفتگی در بافت کالبدی به لحاظ ساختاری و کارکردی و به ویژه بی استفاده ماندن بخش وسیعی از اراضی داخل محدوده، و عارض منفی گسترش افقی شهرها شده است.

    هدف

    هدف از این پژوهش تحلیل اثرات طرح های توسعه شهری در تحولات ساختاری-کارکردی فضای شهری در منطقه 3 شهر زنجان می باشد.

    روش شناسی تحقیق:

     این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی برای دستیابی به اهداف تحقیق، به گردآوری داده ها با روش مطالعات میدانی و کتابخانه ای پرداخت. جامعه آماری شامل ساکنین منطقه 3 شهر زنجان است که با روش نمونه گیری کوکران، 384 نفر انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از آزمون پروبیت، آزمون تک نمونه ای t، آزمون رگرسیون خطی چندگانه و مدل تودیم با کمک نرم افزارهای SPSS، Excel و GIS استفاده شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     قلمرو جغرافیایی این پژوهش، منطقه 3 شهر زنجان می باشد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که، طبق آزمون رگرسیون، میزان ارتباط و همبستگی تحولات ساختاری-کارکردی با طرح های توسعه شهری 908/0 است. و اجرای طرح های توسعه شهری طبق آماره R2 حدود 82 درصد از تحولات ساختاری-کارکردی شهر زنجان را تبیین می کند. در نهایت، تلفیق شاخص های کمی و کیفی با مدل تودیم نشان داد که اجرای طرح های توسعه شهری در ناحیه "شهرک قدس، کوچه مشکی، خیابان صفا" با بالاترین ضریب (1) مطلوب و رضایت بخش بوده و در "میدان پایین" با ضریب (001/0)  ضعیف و نامطلوب بوده است. 

    نتایج

    یافته های تحقیق نشان داد که برخی کاربری ها کمتر از حد انتظار و برخی نیز بیشتر از ظرفیت شهر توزیع شده و حد مطلوب رعایت نشده است.

    کلیدواژگان: طرح توسعه شهری، تحولات ساختاری-کارکردی، اثربخشی، شهر زنجان
|
  • Rahim Pormayeh, Mehrdad Ramzanipour *, Kia Bozorgmehr, Ammeneh Haghzad Pages 1-14

    Lahijan city with its sphere of influence and surrounding area and the existence of historical attractions (such as the tomb of Sheikh Zahed Gilani, the tomb of Mir Shamsuddin, the tomb of Kashif al-Saltanah and the Museum of Tea History, Lahijan brick bridge, Golshan Lahijan bath), cultural (such as Chahar Kings Mosque , Akbarieh Mosque, Lahijan Grand Mosque), natural (Satan Mountain and Waterfall, Sustan Wetland, Amir Kalayeh Wetland) is one of the tourist centers of Gilan province. However, due to the lack of natural, historical and cultural landscapes of this city, it has many problems for development and prosperity. In this regard, the present study tries to examine the factors affecting the development of tourism in Lahijan from the perspective of tourists with a descriptive-analytical method. The method of data collection and information was a questionnaire and library documents. The sample size of the population of 100 tourists in Lahijan is randomly selected. Vickor model was used to analyze the data. The results obtained from the analysis of the amount of vicor obtained for each of the tourist areas in the city of Lahijan show, since the lowest value of Qj for the area of ​​natural parks in the city is (0.00) so the lowest amount It will have an impact on the tourism industry of this city. Meanwhile, the recreational villages on the outskirts of the city with a value of Qj (equal to 1.00) have created the best situation for the development of tourism in the city.Keywords: Tourism, Sustainable Development, Sustainable Tourism, Lahijan.

    Keywords: Tourism, Sustainable Development, Sustainable Tourism, Lahijan
  • analysis effects of Handicraft’s producing on the sustainable livelihoods capitals of rural households, Case Study: Oraman district in Kurdistan province
    Farzad Veisi *, Sadi Mohammadi, Mojdeh Azimi Page 2

    The aim of this study was to analyze the effects of handicrafts produce on sustainable livelihoods capitals of rural households. Statistical Society this research Descriptive- Analytical, was Sarvabad county Uraman district located in the Kurdistan province (N=4192). Comparison of different levels of livelihood Capital in The two gorup villages at no crafts and crafts producer. Sample sizebase on Cochran formula was 351 sample. The research instrument included a questionnaire for five livelihoods (physical, human, social, financial and natural capitals) and handicrafts. The reliability of the designed questionnaire was confirmed with coefficient of 0.79. The results of Friedman and Kruskal Wallis tests showed that there is a significant difference between financial, natural and physical capital in two groups of households. Also, the results of Spearman's correlation coefficient showed that there is a significant relationship between handicrafts and rural livelihoods. Correlation intensity showed that handicrafts had the most positive impact on physical, physical and natural capital, respectively. In terms of capital ranking in two groups in the group of handicraft producers are physical, natural, financial, social and human capital, respectively, and among households without handicraft production, human, social, financial, natural and Physically ranked. It should be noted that in any livelihood capital, the average of household without handicrafts is not equal or greater than the average sustainable livelihood capital of a household with handicrafts.According to the data analysis, it can be concluded that handicrafts have played a very important role in promoting sustainable livelihoods of households in the group of households producing handicrafts. In order to improve the livelihood capital of rural households and reduce poverty and develop rural housing, planners and executives should consider the production and training of handicrafts in rural households.

    Keywords: rural handicraft, Livelihood, Sustainable livelihood, livelihoods capital, Oraman district. sarvabdad county
  • Sustainable urban development with emphasis on Land use planning(Case study: Cities of Sistan region)
    Habibollah Haji Hosseini, Gholamreza Miri *, MahmoudReza Anvari Page 3

    Therefore, in order to prevent issues such as environmental crisis, erosion, soil degradation, uneven urban growth, etc., it seems necessary to formulate Land use planning in order to achieve the goals of comprehensive national and urban development strategies. Goal of the research: the purpose of this study is how to achieve sustainable urban development with emphasis on Land use planning in the cities of Sistan region.

    research methodology

    The research method is descriptive and analytical and based on library, documentary and field studies. The statistical population of the study is 403 experts in the field of land management in Sistan region. Using the Cochran's formula, 200 people were selected as the sample size. Also, SPSS software and Fuzzy Mamdani model were used to analyze the data. Geographical area of research: According to the latest divisions of the country, Sistan region has 5 cities (Zabol, Zahak, Helmand, Nimroz and Hamoon), with the center of cities (Zabol, Zahak, Dost Mohammad, Mohammadabad and Adimi).

    Findings and discussion

    The results of Spearman correlation test indicate the fit between the items of sustainable development and the principles of Land use planning. Also, the results of one-sample t-test in order to determine the importance of each of the economic, social, environmental, managerial and executive, institutional dimensions, with the mean value obtained above the average of the number (3) in all items, show the great importance of each It is one of the items of sustainable development with emphasis on Land use planning in the cities of Sistan region. The results of ranking the dimensions of sustainable development with emphasis on Land use planning in the cities of Sistan using the Mamdani fuzzy model showed, In economic, managerial and executive dimensions, for all cities (Zabol, Zahak, Mohammadabad, Adimi, Dost Mohammad), the intermediate to unfavorable, In the social and institutional dimension, all cities of Sistan region except Zabol city with the amount of weights obtained (0.60), (0.61), have an intermediate level of undesirable. In the environmental and ecological dimension, for all cities of Sistan region except Dost Mohammad city with a weight of(0.53),shows an intermediate to favorable level.

    Results

    The final results showed that the indicators and dimensions of sustainable development of Sistan cities have not been affected by principles of Land use planning. Therefore, it requires the relevant organizations in the field of management and planning to include the principles of Land use planning in regional development plans.

    Keywords: Sustainable Urban Development, Space, Land use planning, Planning, Sistan
  • Pathology of spatial planning system with emphasis on passive defense approach (Case Study: Tabriz metropolis)
    Afsaneh Rahimi, Ali Panahi *, Hassan Ahmadzadeh Page 4
    Introduction

    The metropolis of Tabriz, as the largest population center in northwest Iran, has seen a lot of physical and population growth in recent years, with the density and development of economic and infrastructure projects on the one hand, and the expansion of problematic structures on the other hand, as well as the inability of the urban management system to regulate these issues has made this city face many problems and vulnerability in times of crisis. In this regard, there is a need to achieve sustainable development by emphasizing approaches such as passive defense in spatial planning and organizing the spatial structural and functional system.

    Goal:

    Considering the importance of spatial planning and benefiting from approaches such as passive defense in order to achieve sustainable development, the aim of the current research is to analyze the spatial planning system of Tabriz metropolis with emphasis on the parameters of passive defense and to provide solutions to achieve the desired pattern in the spatial planning system and realize sustainable development.

    Methodology

    The research method is quantitative with an applied-developmental nature, in order to analyze the data, partial least squares model was used in Warp-PLS software. The statistical population of the research also includes managers, officials and urban experts of Tabriz (about 1500 people) and the sample size is estimated to be 340 people based on the modified model of Cochran.

    Geographical area of research:

    The geographical scope of the research includes Tabriz metropolis.

    Results and discussion

    The findings of the research show that among the six components emphasized by the planning system with an emphasis on passive defense, only the population component with a coefficient of 0.51 at the 95% confidence level has been realized in Tabriz metropolis and the five components of vital infrastructure, physical infrastructure, open spaces, roads And the roads and land use and functions have not been realized, and the coefficients obtained from the structural model for these components are equal to 0.23, 0.38, 0.32, 0.27 and 0.42, respectively.

    Conclusion

    The results indicate that the non-realization of passive defense in spatial planning of Tabriz is caused by inadequacies in the decision-making system (integrity and systemic), content of plans (realism, flexibility and foresight) and implementation (commitment and transparency).

    Keywords: spatial planning, Passive Defense, pathology, Tabriz Metropolis
  • The Role of Resistance Economy in Urban Management with Cultural Policy Approach (Case Study: District 14 of Tehran Municipality)
    Tahsin Rabiei Nejad, Abbas Arghan *, Zeinab Karke Abadi Page 5
    Introduction

    In the current situation where the country is facing many economic problems and issues in some sectors due to sanctions, taking a step towards a resilient economy in the urban area can be a good platform for proper spending and reducing urban costs, realizing the capacity. The potential of the city, the optimal and timely use of existing opportunities, urban management strategies and the use of creativity and innovation.

    Aim of the research:

     The main purpose of this research is to study and explain the pattern of realization of resistance economy in urban management with a cultural policy approach.

    Research methodology

    The present research is applied from the perspective of the purpose and is considered descriptive-analytical from the perspective of the research method. In this research, a model has been presented through documentary study and with the help of Delphi method and expert opinion. Data analysis was first performed using descriptive statistics.

    Findings and Discussion

    The proposed model included a cultural policy dimension consisting of 3 components and 51 indicators. Then, for statistical analysis of the data, factor analysis methods were used and the research model was tested by structural equation method. realization of resistance economics in urban management through discourse, awareness and promotion of a culture of saving as components of cultural policy.

    Results

    The results of the study showed that the obtained model will play an essential role in the realization of resistance economics in urban management through discourse, awareness and promotion of a culture of saving as components of cultural policy.

    Keywords: Economy, resistance economy, urban management, cultural policy, Municipality
  • Ali Samadi *, Ghader Ahmadi, Meysam Saket Hasanlouei Pages 15-27
    Introduction

    Today, "the right to the city" approach is a new concept in response to the unbalanced urban development process, which ultimately leads to a city with justice, cohesion and social cohesion, healthy, livable, sustainable and citizen-oriented. This approach is considered as an effective solution in saving and reviving civil rights and by emphasizing the factor of the right to urban life, provides the grounds for the realization and achievement of justice-oriented urban planning and democratic enjoyment of the city. Meanwhile, justice-oriented urban planning has entered the field of urban development as an important knowledge and leading approach in urban planning in order to respond to the social-spatial inequalities produced by capitalism.

    Research Aim

    The present research with an applied goal and descriptive-analytical method, tries to make a comparative assessment of the status of right to the city indicators in urban settlements by adopting a humane background.

    Research Methodology

    The tools used in collecting and analyzing information are using document selection and library methods and using the questionnaire tools and Swara and Mabac techniques. The statistical population and sample size of the research includes the total population of the historical context of Urmia, which has been calculated through the Cochran method, the number of samples.

    Geographical Area of Research:

    The neighborhoods of Hafasiyab and Shishegarkhaneh in Urmia city have been the cases of the present research.

    Finding and Discussion

    The results of the analysis indicate that the sub-indicators of access to public services and democracy have the highest and lowest levels of importance, respectively.

    Conclusion

    Shishegharkhaneh neighborhood of Urmia city in terms of urban governance, social inclusion, diversity and vitality and spatial access to a more favorable situation than the feasibility of the sub-indicators of the right to the city and achieving justice-oriented urban planning Dedicated to himself.

    Keywords: The right to the city, justice-oriented, Shishegarkhaneh, Haftasiyab, Urmia
  • Mohammad Shafee Tilaki, Sadrodin Motevalli *, GholamReza Janbaz Ghobadi, Bizhan Rahmani Pages 29-45
    Introduction

    High education institutess are a key factor in the educational process. Centers that have a suitable location and are designed in a systematic program help the development of urban society in a suitable and efficient way. However, site selection of the high education centers, including Azad University, is a complex issue that involves many evaluations (technical, political, social, environmental and economic).

    Goal:

    The most important goal of the research is to implement the correct and appropriate model for the location of higher education centers for the effectiveness of uses in the city.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical and field in terms of method and nature, and the final weight of the criteria in preparing the location map was calculated using fuzzy hierarchical multi-criteria decision-making analysis. Based on this and by applying the weights of each criteria in the ArcGIS environment, the suitability of the lands of Babol city for the establishment of new higher education centers with an emphasis on the Islamic Azad University was determined.

    Geographical area of research:

    Babol City is located in Babol Township of Mazandaran Province.There are 18 high education institutes (including universities and high education institutes) in this city.

    Results and discussion

    According to the opinion of experts, the criterion of the distance from flood-prone areas is the first priority with a relative weight of 0.098, and the land value criterion is the last priority with a relative weight of 0.035 to influence the optimal site selection of the high education institutes. According to the site selection map of high education institutes in Babol, the most suitable land for creating these centers is in the southwest and west part of the city and in the area of Farhangian, Nilufer, Azadegan, Taleghani and Andisheh complexes, as well as the current location of the Islamic Azad University of Babol branch.

    Conclusion

    There are three important points in choosing the location of university units with a sustainable development approach:1)Identifying the effects of the components of location and spatial distribution of high education; 2)Identifying the effects of the components of the stakeholders' satisfaction with high education; 3)Identifying the effects of the spatial components of high education site selection.

    Keywords: Site Selection, High Education, multi-criteria decision analysis, fuzzy logic, Babol city
  • Kiomars Khodapanah * Pages 47-57

    One of the problems that has always threatened the lives of human societies for many centuries is the occurrence of disasters and accidents that, if unknowingly and unprepared, cause irreparable damage to various aspects of human life, including social, economic and residential areas. Imports environmental, psychological and .... Dealing with risks is one of the main challenges for most countries. Not only does it cause their deaths and emotional suffering, but it also damages the local economy and thwarts development gains. Occurrence of natural disasters such as earthquakes in geographical areas, especially in rural areas, has devastating effects.. The present study, with regard to the nature of the issue and the subject under study, is applied in terms of descriptive-analytical purpose and its purpose is to analyze economic and social resilience. And the culture of rural settlements in the central part of Ardabil city is against earthquakes. 36 villages with more than 20 households and more were selected as a sample and based on Cochran's method, 365 heads were determined and distributed and completed to the number of rural households in a simple random manner. The face validity of the questionnaire was confirmed by 30 specialists and experts. The total reliability was estimated 0.9 by Cronbach's alpha. Findings showed that the resilience of economic indicators of the studied villages against earthquakes is lower than the average level and there is a significant difference between the villages. The results showed that among the economic, social and cultural dimensions of rural areas, the social and cultural dimension plays a greater role and effect on the resilience of rural settlements.

    Keywords: analysis, natural hazards, resilience, Earthquake, Ardabil
  • Seyedeh Hoda Jazayeri, Alireza Poursaeed *, Maryam Omidi Najafabadi Pages 49-66
    Introduction

    Given the acute crisis and challenges of air pollution in Tehran and the role of efficient urban green space management in the production and promotion of green space indicators, the development of green space management is a necessity and can help to solve Pollution crisis should be considered by planners and relevant officials. In this regard, it seems necessary to Assessing the Environmental Capabilities of Tehran in Line with Strategic Planning of Urban Green Space Development.

    Methodology

    Research Methodology Necessary information was collected using classical Delphi technique in three stages and prioritized using SWOT technique and identified strategies based on quantitative strategy planning matrix (QSPM). The sample consisted of experts, managers and scientific and executive experts and experts related to the subject of research in Tehran who were purposefully selected.

    Geographical area of research:

     In this research, the area of Tehran city with an area of about 730 square kilometers was studied.

    Results and discussion

    Based on the findings in the internal factors evaluation matrix for sustainable management of green space in Tehran, the existence of medium and long-term organizational plans for the implementation of urban green space development plans and projects, the most important strength and Lack of management and local planning for green spaces in different areas of Tehran are the most important weakness for green space management in Tehran. Based on the findings of the evaluation matrix of external factors in order to manage the green space of Tehran, the strategic importance of Tehran in the country and the special attention of officials and planners to the development of the city in all dimensions, including the development of green spaces in this city is the most important Opportunity and increase in air pollution and the impact on green space quality are the most important threats facing the management of green space in Tehran.

    Conclusion

    Based on the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), it can be said that strategies such as effective monitoring of good implementation of laws and regulations in the field of green spaces in Tehran, preparation and development of a comprehensive green space plan and damage management Inhumane such as pests, plant diseases and adverse cases in urban green spaces are considered as the priority of the most important strategies for managing the green space of Tehran.

    Keywords: Sustainable Management, Urban Green Spaces, Strategic Analysis, defensive strategy, Tehran metropolis
  • Emad Safari Siahkalroodi, Ebrahim Abbasi *, MohammadAli Nasimi, Parviz Saiedi Pages 67-78

    The development of rural tourism has a wide variety of effects and consequences and, given the natural and cultural capacities of the villages, can play an important role in revitalizing the villages, creating employment and income for the villagers, and protecting the natural heritage. Have historical and cultural and ultimately integrated and sustainable rural development. Have historical and cultural and ultimately integrated and sustainable rural development.The development of rural tourism has a wide variety of effects and consequences and, given the natural and cultural capacities of the villages, can play an important role in revitalizing the villages, creating employment and income for the villagers, and protecting the natural heritage. Have historical and cultural and ultimately integrated and sustainable rural development. The purpose of this study was to present a rural tourism marketing model in Rudsar city using theme analysis method. In order to conduct the research, a qualitative research approach and semi-structured interviews with experts in the field of tourism and marketing have been used. Sample size with logic Theoretical and judgmental sampling and until the achievement of theoretical saturation included a total of 12 people. Data encryption using software Max Kyoda is done. Findings show that rural tourism marketing model in Rudsar city with 11 main themes and 67 sub-themes including: attractions, infrastructure, culture, investment, environmental location, accessibility of facilities, skilled manpower, travel costs, promotion, Explained rules and regulations and education, and the themes of skilled manpower and culture with a coefficient of 0.78 and 0.55,respectively, have the most and least impact on rural tourism.

    Keywords: Rural Tourism, Marketing Model, Theme Analysis, Semi-field Interviews
  • Aliakbar Salaripour *, Zabihallah Beheshtizadeh, Javad Mousavi Pages 79-92

    Theme parks can be considered an attractive industry to create a fun and entertaining recreation in open or closed spaces. Lack of codified studies in Iran regarding the criteria for creating theme parks and not paying attention to the needs of those involved in the design and construction to the needs of visitors and tourists who are the main players in the industry network reveals the fact that without sufficient information and resources Had. According to studies conducted in other countries, the security index has been proposed as the most important measure of quality in service from the perspective of visitors. The present study is qualitative and examines the success criteria for the construction of creative projects, such as the construction of an ice cream park in District 11 of Isfahan Municipality. In this method, first 12 open questions were asked from experts and the review of the answers led to the determination of 12 criteria and 120 sub-criteria. Finally, the sub-criteria that scored an average score above 4.5 were selected as the most important indicators. In this research, the conceptual model, the result of coding and classification of criteria represent that the success of theme parks includes four main components of environment and landscape, location branding, health and economy that can be generalized in the construction of theme parks in Iranian cities. Emphasis on using the opinion of experts for design and construction, the use of local quality materials and also the security of return on investment is of particular importance for investors and creating security and attention to health issues is one of the most important indicators when providing services to visitors.

    Keywords: Success Criteria, Creative, branding, Delphi, Theme Parks
  • Nayyer Farabiasl *, Mojtaba Rafieian, Mohammadreza Khatibi Pages 93-113
    Introduction

    The development of the city to produce urban spaces and both are intertwined with the issue of power. Power structures and processes often lead to the gradual elimination of disorganized groups and interests in favor of organized and resource-dominated groups and interests. The pressure of the powers that be is problematic and the vacuum of the powers that are not causes imbalances in society. Analyzing these power relations helps urban decision-makers to find better solutions to urban problems.

    Methodology

    The actors of the production of the desired urban space have been identified through semi-structured interviews with the method of snowball sampling to reach the experts of the target community of the research, as well as frequent field observations and documentary review to complete and verify. Then, the power relations between these actors were measured and analyzed through the flow analysis method using Ucinet software and the power of the actors was measured and analyzed through the interaction analysis method using MicMac software.

    Geographical area of research:

    The study area is a unique and highly populated urban space of Abbasabad lands with an area of 554 hectares is located in the central part of Tehran metropolis.

    Results and discussion

    The output of software analysis and analysis of the results obtained a level of communication and power of actors in the production of urban space in Abbasabad, which showed that there is no balance in the power of actors and citizens are at the lowest level of influence and role and influence in none They did not participate in the preparation, approval and implementation of the plan, and the independent private sector is not present in this process..

    Conclusion

    Among the innovations of this research: 1- Using two softwares, MacMac and Ucinet, to identify and analyze the power of urban space production actors in a study sample. 2- In the field of developing the existing knowledge in urban planning, in order to make the production of urban spaces more citizen-oriented, using the latest ideas of thinkers in the field of urban planning and power, proposing the "government-space-people" model and forming a "public institution of spacemen" Urban "(executive-operational) and the presentation of the PIUS theory is proposed.

    Keywords: Production of space, balance of power, actors, participation model, theorizing
  • Maryam Ghorbanpour *, Saeed Sedaghatnia, Nader Zali Pages 115-129
    Introduction

    Air pollution as one of the most important factors affecting the environment, especially in large cities has caused many problems for residents. On the other hand, green spaces as one of the emphasized elements in urban ecology, play an important role in reducing air pollution. Therefore, studying the type and intensity of the relationship between urban green space and air pollution can show the extent of the impact of urban greenery on pollutants.

    Goal:

    The main purpose of this study is to analyze the relationship between green space and changes in air pollutants by regions in the metropolis of Tehran with an emphasis on urban ecology.

    Methodology

    This research is descriptive-analytical by nature and applied in terms of results and mixed (quantitative-qualitative) in terms of methodology. In this research, the method of interpolation functions in ArcMap 10.7 software and regression analysis in SPSS 21 software have been used. To integrate the current situation of the variables with regression relationship and determine the priority of action by regions, qualitative coding has been done at four levels from high to low.

    Geographical area of research:

    A case study of the research is the metropolis of Tehran.

    Results and Discussion

    The findings indicate that there is an inverse and significant relationship between green space and CO, SO2 and PM2.5 pollutants. With 95% confidence level, the impact of green space on CO, SO2 and PM2.5 pollutants based on Beta coefficient is -0.500, -0.508 and -0.452, respectively. The results of qualitative coding of the current situation of variables with regression relationship show that regions 9, 10, 18 and 21 due to the low level of green space and high concentrations of these pollutants, are in the first priority category to apply suggestions.

    Conclusion

    The results showed that the presence of green space does not affect the changes in the concentration of all air pollutants. It only affects CO, SO2 and PM2.5 in Tehran. Finally, despite the need for suggestions aimed at controlling air pollutants, the focus of this study is on green space-based suggestions to reduce air pollutants based on the priority of actions by regions. These suggestions are presented in the form of top-down and bottom-up approaches in two short-term and long-term periods.

    Keywords: Ecology, green space, air pollution, Regression, interpolation
  • Ahmad Ghadimi, Hossein Nazmfar *, Nader Zali, MohammadTaqi Masoumi Pages 131-147

    The situation of Guilan province indicates duality and regional imbalances. It seems that there is a need to complete and sufficient knowledge of the factors that play a role in balanced spatial development of the cities in the Guilan province. The main purpose of this study is to identify and prioritize the effective factors on the balanced spatial development of cities in this province. This research has used the questionnaire and Delphi method to collect data. In first step, 60 effective factors on the balanced spatial development of cities in Guilan province were identified in three dimensions of population, activity, and space. Then, the significance of these factors was evaluated using the One-Sample T-Test, and 28 high important factors were identified. Next, using Exploratory Factor Analysis(EFA) identified the main factors. Research results demonstrated that three main factors play a key role in the balanced development of Guilanian cities; and in the field of transportation, 41.74% ofthe variances could explain all research variables. Geographical location and tourism and services also explained 26.18 and 18.51% of the variance of all research variables, respectively. Totally, these threefactors explained 86.04% of the total variances. Results also showed that Gilan province has different types of transportation patterns, and its proximity to the Caspian Sea and its littoral countries has made it possible development of port commercial activities and tourism for province. Therefore, the favorable future of the province will be achieved relying on three factors of transportation, environmental and geographical potentials, and strengthening tourism infrastructure.

    Keywords: Space organization, regional planning, Regional Development, Gilan
  • Naser Shafiei Sabet *, Faezeh Ebrahimipour Pages 149-162

    The present study analyzes the effects of social capital and rural participation in the spatial developments of rural settlements with the mediating role of perceived effects of plans and programs in Esfandeh. This research has investigated the effective and influential variables in this regard by quantitative and descriptive-analytical method and by questionnaire tools. The results of the research indicate that there is a positive and significant relationship between 4 variables of social capital from 6 variables and rural participation with four mediating variables of environmental-ecological, social, economic and physical-infrastructural effects perceived from the plans and programs. Also, the relationship between the social capital of the villagers on participation in projects and programs is significant due to environmental effects and the amount of this indirect effect is 0.11. . However, the social capital of the villagers does not affect the participation in plans and programs due to economic effects and the value of this indirect effect is 0.77. The social capital of the villagers affects the participation in the projects and the value of this direct effect is 0.39.

    Keywords: Social awareness, cohesion, network, social relations, perceived environmental effects, Esfandeh section, Jiroft
  • Parisa Khoshpasand, Alireza Poursheykhian *, Hossein Asghari, Sedigheh Hassanimehr Pages 163-171

    The aim of this study was to investigate The role of urban management in Regeneration of Urban decay of the area around the central market of Rasht. The research method in the present study is descriptive-analytical which is applied in terms of purpose and library and survey in terms of data collection. The sample of the research is 100 experts related to the subject of research in road and urban planning organizations, municipalities, city councils, etc., as well as 325 citizens living in the city limits, who are unlikely to be available for sampling. After reviewing the validity and reliability, structural equation modeling with the help of SMART PLS software was used to investigate the role and impact of urban management in regeneration. After that, the performance of urban management and the level of satisfaction with the urban regeneration project were evaluated using t-test. The results of the research showed that urban management in Rasht has been able to have a positive and significant effect on the project of regenerating worn tissue in the area around the central market of Rasht with a standard path coefficient of 0.881 and a statistic of 49.348 t. Also, based on the data obtained from the citizens 'survey, it was found that the performance of urban management with an average difference of 0.526 and a statistic of 33.271 t in this field is desirable and the level of citizens' satisfaction with this reconstruction project with an average difference of 0.566 is higher than average.

    Keywords: Urban management, Worn Texture, urban regeneration, central market of Rasht
  • Fatemeh Hosseinzadeh, Amirreza Karimiazeri *, Hossein Safari Pages 173-188
    Introduction

    One problem in rehabilitation is ignoring mental needs of the able-bodied, which plays an important role in participation in rehabilitation. Physical abilities determine the place, motivation and desire of people to participate in activities. Creating the experience of desirable emotions in the rehabilitation environment encourages people to participate in activities. This study is investigating the relationship between the components that create a sense of place in rehabilitation environments and the participation in rehabilitation, by creating a sense of self-esteem in them.

    Methodology

    The research is applied and descriptive type which done by survey and analyzed using correlation and structural equation method. The statistical population of the study is people with physical disabilities who refer to occupational therapy centers in region 1 of Rasht. 46 available physical therapists were selected as the sample by available sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Cronbach's alpha of the research variables was higher than 0.7. In data analysis, SPSS22 and AMOS22 software were used.

    Results and discussion

    The path coefficient of place sense components to self-esteem was 0.74, the path coefficient of self-esteem to the participation of the able-bodied was 0.69 and the indirect effect was 0.51, so it can be said that dignity The soul mediates the relationship between the components of the sense of place and the participation of the able-bodied.

    Conclusion

    Findings show that the components of creating a sense of place by providing a sense of self-esteem, affect the participation of able-bodied people in rehabilitation.

    Keywords: Environment capability, sense of place, self-esteem, physical rehabilitation, Psychological needs
  • Abbs Shahnavazi *, Vahidreza Mirabi, Faride Kashani, Kambiz Shahroodi Pages 189-191
    Introduction

    Nowadays, the optimal location of hypermarket stores is considered important both in terms of urban planning and human settlements, as well as in terms of private sector investment and the concept of marketing and trade, and paying attention to this issue will solve many problems in both areas. Also, paying attention to the social welfare of citizens is one of the effective components in ensuring public participation and obtaining collective satisfaction. Therefore, one of the examples of this issue can be seen in setting up stores and shopping centers.

    Purpose

    The purpose of this study is to locate hypermarkets with an emphasis on spatial and local indicators for use in planning the construction of new stores to cover the shortage hypermarkets in Rasht.

    Research Methodology

    The current research method is descriptive-analytical and geographical information systems and network analysis process have been used to investigate the issue.Geographical territory of the research: The geographical territory of this research is the metropolis of Rasht.

    Findings and Discussion

    The findings of the research and problem solving revealed that according to the defined local and spatial criteria, the current hypermarket stores in the metropolis of Rasht are not located in the suitable places.

    Results

    According to the research results, 13 places were proposed for the construction of new hypermarkets in district 3, 4, and 5 of Rasht Municipality, which due to the high population density of Rasht metropolis can be expected that with the construction of this new store next to existing stores, the needs of residents of this city will be met.

    Keywords: Location, network analysis process, Multi-Criteria Decision Making, Hypermaket
  • MohammadReza Salimi Sobhan * Pages 193-208
    Introduction

    The favorable situation of the housing sector is one of the important indicators of social and economic development. Planning in the housing sector in order to achieve the desired situation requires identifying and analyzing the broad dimensions of this sector. One of the most important steps in housing planning is awareness and review of the current housing situation. One of the important ways to be aware of the current housing situation in order to plan housing is to use housing indicators. These indicators, on the one hand, indicate the quantitative and qualitative status of housing in each period of time, and on the other hand, are an effective guide for improving housing planning for the future (a key tool for charting the future of housing).

    Objective of the research: 

    The present study is the ranking and leveling of the cities of the province using housing indicators.

    Research methodology

    The approach of the present study is applied and the research method used is descriptive-analytical. In order to collect information from the documentary and library methods used and the required information of housing sector indicators, has been extracted from the results of the general population and housing census of 2016 in Golestan province. In order to analyze the data, TOPSIS technique and cluster analysis and in order to show the spatial levels of the studied cities, Arc Gis software has been used.Geographical area of ​​the research: The geographical area of ​​the present study is the cities of Golestan province, which includes 14 cities of Gorgan, Gonbad, Aq Qala, Bandar-e Turkmen, Minoodasht, Kalaleh, Azadshahr, Ramian, Aliabad, Kordkoy, Bandar-e-Gaz, Gomishan, Galikesh and Maraveh Tappeh.

    Findings and Discussion

    The research findings show that among the cities of the province, the cities of Gorgan, Ramyan, Aliabad and Gonbad are among the most enjoyable and Maraveh Tappeh, Galikesh, Minoodasht and Turkmen are among the most deprived cities of the province in terms of indicators. Are housing.

    Results

    The general conclusion of this study indicates that the distribution of housing indicators in the province is unequal and cities that are far from the center of the province have more inequality.

    Keywords: housing indices, TOPSIS technique, Cluster analysis, Golestan province
  • Jalil Khatibi *, Rahim Sarvar, Bakhtyar Ezatpanah Pages 209-220

    Organizing and creating a suitable space with different functions for optimal access of citizens is the common goal of most urban development projects. However, improper implementation of development plans has caused structural and functional turmoil in the physical fabric, and in particular, the use of a large part of the land within the area, and the negative impact of the horizontal expansion of cities.This article seeks to analyze the effects of urban development plans on the structural-functional transformations of urban space in Region 3 of Zanjan with a descriptive-analytical method. Data collection was done by field and library studies. The statistical population 384 people were selected by Cochran method. Probit test, one-sample t-test, multiple linear regression test and Todim model were used to analyze the data using SPSS, Excel and GIS software.Findings showed that some land uses were less than expected and some more than the capacity of the city was distributed and the desired limit was not observed. According to the regression test, the correlation between structural-functional changes and urban development plans is 0.908. And the implementation of urban development plans according to R2 statistics explains about 82% of the structural-functional changes in Zanjan. Finally, the combination of quantitative and qualitative indicators with the Todim model showed that the implementation of urban development projects in the area of "Ghods Town, Black Alley, Safa Street" with the highest coefficient (1) is desirable and satisfactory and in the "lower square With a coefficient of (0.001) was weak and undesirable.

    Keywords: Urban Development Plan, Structural-Functional transformations, effectiveness, Zanjan city